Modeltekenen door de ogen van model Maria

Maria is één van mij favoriete modellen. Ze is de 70 al ruim gepasseerd, maar werkt nog steeds vol enthousiasme als kunstenaarsmodel. Ze poseert - meestal naakt - al ruim 38 jaar voor beginnende amateurs, kunstacademies en gevestigde kunstenaars zoals Sam Drukker. Maria is één van Nederlands populairste modellen vanwege haar voluptueuze vormen en haar vermogen om tijdens het poseren in een paar seconden te transformeren van een gezellige vrouw op de bank naar een arrogante diva met boa.

(Interview & illustraties door Petra Tool)

2.JPG

Naakt is je originele staat!
Beginnende modeltekenaars moeten vaak eerst wennen aan het feit dat zij naakt is. Maria: “Je komt naakt op de wereld, het is onze originele staat, daar is niks onfatsoenlijks of sexueels aan. Maar soms durven ze nauwelijks naar mij te kijken. Gelukkig went het snel, zien ze al heel snel niet meer dat je naakt bent, en ben je alleen nog maar iets dat getekend moet worden.”

IMG_7547.JPG

Fouten maken mág
Maria merkt dat cursisten haar niet graag laten zien wat ze gemaakt hebben. “Ze denken dat ze mij geen plezier doen met wat ze getekend hebben. Dat het niet goed genoeg is. Maar dat interesseert mij helemaal niet! Mij doe je een plezier door met plezier mij te tekenen, een leuke avond te hebben en met een fijn gevoel weer naar huis te gaan. Dat is toch veel meer waard dan een perfecte tekening? Je mag alles foutdoen, je bent nog aan het leren. Je kúnt helemaal nog geen tekening maken die eruit springt! Hoewel dat dan toch soms onverwachts gebeurt...”

Intuïtie als kompas
Maria verheugt zich nog steeds op iedere sessie: “Het is zo'n dankbaar werk... Al die knuffels en complimenten die ik dagelijks krijg na het poseren! Wat wil je nog meer? Maar je moet niet bang zijn in dit werk, en moet durven vertrouwen op je intuïtie. Een enkele keer komen er negatieve gedachten in je op. Dan voel je je tijdens het poseren ineens een vulgair object in plaats van een inspiratiebron. Dan moet je kunnen onderscheiden of dit gewoon hersenspinsels zijn, misschien wel herlevingen van nare ervaringen uit je verleden, of dat het je intuïtie is die je zegt dat je maar beter kunt wegwezen.

Zolang je bang bent, zijn waanideeën en intuïtie moeilijk te onderscheiden. Maar als je rustig blijft en je bewust wordt van de situatie zoals hij is, kun je dit onderscheid echt wel maken.”

Creatieve energie
Zodra de tekenaar zijn weerstanden en onzekerheden weet te overwinnen, en volledig openstaat voor het model, kan de creatieve energie vrijelijk over en weer stromen tussen model en kunstenaar. De energie van het creeëren, noemt Maria het zelf. Ze vindt altijd wel een paar cursisten in de groep met wie ze die connectie voelt. Maar het tastbaarst is het tijdens één-op-één sessies met professionele kunstenaars.

”Ik probeer de schilder te inspireren, hem uit te dagen zoveel mogelijk uit zichzelf te halen, door middel van moeilijke verkortingen, boeiende houdingen, bijzondere accessoires... Het is een interactie, hij reageert op mijn uitdaging, je voelt een bepaalde spanning over en weer ontstaan. Je haalt het beste uit elkaar!”

EERSTVOLGENDE WORKSHOP MET MARIA: 27 NOVEMBER 2018